Dlaczego warto gotować z dzieckiem?
Dzisiejsza rzeczywistość zmusza nas do szybkiego tempa życia, co często wiąże się z jedzeniem w restauracjach, odgrzewaniem potraw, korzystaniem z mrożonek. Przestaliśmy celebrować posiłki tak, jak to było kiedyś. Czy nie...
Zielona herbata
Zielona herbata jest znana ludziom od wieków. Zyskała ogromną popularność, ze względu na szereg nietuzinkowych właściwości, które gwarantuje. Nie tylko obniża cholesterol, ale także wspomaga przemianę materii, a co za tym...
Indeks glikemiczny – istotny miernik w zbilansowanej diecie
Znajomość indeksu glikemicznego produktu jest przydatna nie tylko cukrzykom, ale i osobom, które dbają o zbilansowaną dietę. Długotrwałe spożywanie posiłków o wysokim IG może doprowadzić do wielu chorób. Warto mieć świadomość,...
Wino bez korkociągu. Jak je otworzyć?
Wino jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych. Często umila spotkania towarzyskie, rodzinne czy nawet biznesowe. Jednak, aby otworzyć wino potrzebujemy przedmiotu, jakim jest korkociąg. Czy to konieczne? Okazuje się, że...
Jaka jest najlepsza mąka do pizzy
Podczas produkcji pizzy w domu, ciasto jest podstawą Twojego dzieła sztuki i elementem, nad którym masz największą kontrolę. Rodzaj mąki pszennej, której używasz, może nie wydawać się zbyt ważny, ale jest...
Fermentacja mlekowa – co to jest i jakie ma zastosowanie
Fermentacja mlekowa jest powszechnym procesem komórkowym, który zachodzi w wielu komórkach bakteryjnych, drożdżowych i mięśniowych człowieka. Ten artykuł zawiera informacje na temat produkcji kwasu mlekowego i jak pomaga on w dostarczaniu...