Zielona herbata jest znana ludziom od wieków. Zyskała ogromną popularność, ze względu na szereg nietuzinkowych właściwości, które gwarantuje. Nie tylko obniża cholesterol, ale także wspomaga przemianę materii, a co za tym idzie odchudzanie. Oczywiście zalet ma o wiele więcej, dzięki czemu ludzie na całym świecie, starają się wprowadzić ją do swojej diety. Jakie właściwości ma zielona herbata?

Skąd przybyła zielona herbata?

Jej historię da się opowiedzieć w dużym skrócie. Wszystko zaczęło się od drzewa herbacianego w Chinach. Panujący tam cesarz Szen Nung, uwielbiał odpoczywać na łonie przyrody. W tym czasie nadworna służba, zajmowała się przygotowaniem jego ulubionego napoju- przegotowanej wody. Tego dnia cesarz odpoczywał w cieniu wielkiego drzewa herbacianego. Gdy dostał do picia kubek z przegotowaną wodą, zawiał silny wiatr. Listki z drzewa spadły wprost do kubka, gdzie wytworzył się napar. Jego smak tak zachwycił Szen Nunga, że postanowił pić go codziennie. Tak odkryta została zielona herbata, która z pewnymi modyfikacjami, jest nam znana po dziś dzień.

Zobacz również:  Fermentacja mlekowa – co to jest i jakie ma zastosowanie

Właściwości zielonej herbaty

Napar z zielonego drzewa herbacianego, niesie za sobą nie tylko właściwości prozdrowotne, ale w dużym stopniu może przyczynić się walki z już istniejącymi chorobami. Oprócz tego pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Do najważniejszych właściwości zielonej herbaty możemy zaliczyć:

  • minimalizuje ona ryzyko zachorowania na choroby serca, a także niektóre odmiany raka.
  • uzupełnia podstawowe minerały i mikroelementy np: fluor, sód, wapń, potas czy żelazo.
  • zawiera wiele niezbędnych witamin należących do grupy: A, B, C, E, K.
  • zapobiega otyłości, wspomagając obniżanie poziomu cholesterolu.
  • jej regularne picie zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera, a także demencji.
  • korzystnie wpływa na wygląd skóry, dlatego też jest obecna w wielu kosmetykach.
  • pobudza i orzeźwia.

Parzenie zielonej herbaty

Sposób parzenia odgrywa kluczową rolę, gdyż zbyt długie lub nieodpowiednie może doprowadzić do utraty poszczególnych właściwości. Podstawowym błędem podczas parzenia jest zalewanie zielonej herbaty wrzątkiem. Powinniśmy do tego wykorzystać gorącą, a nie wrzącą wodę, o temperaturze około 80 stopni Celsiusza. Nie powinniśmy też parzyć jej więcej niż 3-4 minuty. Jeśli zdarzy się przedłużyć ten czas, herbata może nabrać gorzkiego, cierpkiego smaku. W takim wypadku warto dolać więcej ciepłej wody, a także dodać kilka listków świeżej mięty. W przypadku, kiedy zielona herbata nie przekonuje nas smakiem, warto skusić się na syropy owocowe, które skutecznie zneutralizują gorzkawy posmak. Chcąc nadać jej właściwości orzeźwiających, czekamy aż ostygnie, następnie dodajemy kostki lodu lub mrożone owoce.

Zobacz również:  Dlaczego warto gotować z dzieckiem?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj