ig

Znajomość indeksu glikemicznego produktu jest przydatna nie tylko cukrzykom, ale i osobom, które dbają o zbilansowaną dietę. Długotrwałe spożywanie posiłków o wysokim IG może doprowadzić do wielu chorób. Warto mieć świadomość, jakie produkty należy wybierać, aby cieszyć się zdrowiem i brakiem problemów z funkcjonowaniem organizmu.

Co to jest indeks glikemiczny?

Jest to wskaźnik informujący o wzroście poziomu glukozy we krwi w ciągu ok. 2 godzin po spożyciu konkretnego produktu. Charakteryzuje wpływ produktu na poziom glukozy. Wraz z większą wartością IG w produkcie, wzrasta wielkość glukozy we krwi. Za punkt odniesienia przyjmuję się glukozę, której IG wynosi 100. Produkty spożywcze są podzielone na 3 kategorie, ze względu na wskaźnik glikemiczny:

  • niski: IG < 55
  • średni IG w przedziale: 56 – 69
  • wysoki: IG > 70

Co istotne, wartość indeksu danego produktu możne się różnić w zależności od wielu czynników. Przykładowo gotowanie (obróbka cieplna) marchewki wpływa na wzrost wskaźnika. Surowe produkty charakteryzują się znacznie mniejszym IG.

Indeks glikemiczny w diecie

Miernik IG pozwala na podział węglowodanów na „dobre” i „złe”. Przykładowo kaloryczność pieczywa jasnego oraz ciemnego jest na podobnym poziomie. Natomiast razowe pieczywo ma znacznie niższy indeks glikemiczny niż biały chleb. Dopiero miernik glikemiczny pozwala nam wytypować ciemny chleb, jako korzystniejszy dla naszego organizmu. Znajomość IG wpływa na świadomy wybór grupy produktów.

Produkty o niskim IG

Są odpowiedzialne za zwolnione wchłanianie glukozy, pomagają kontrolować wskazany poziom cukru we krwi. Szczególnie wieczorem powinno się jeść produkty wyłącznie z tej grupy. Do kategorii zaliczamy m.in.:

  • surowe warzywa
  • makaron razowy
  • warzywa strączkowe (soja, soczewica, ciecierzyca)
  • nasiona
  • orzechy
  • komosa ryżowa

Produkty o wysokim IG

Są znacznie szybciej trawione i wchłaniane przez układ pokarmowy. Po spożyciu pokarmu następuje gwałtowny wzrost glikemii oraz eksplozywne wydzielanie się insuliny. Po czym następuje szybki spadek stężenia glukozy, co wiąże się ze zwiększonym łaknieniem. Do produktów w tej grupie zaliczamy m.in.:

  • ziemniaki pieczone
  • białe pieczywo
  • popcorn,
  • arbuz
  • chipsy

Zbawienny wpływ produktów o niskim indeksie glikemicznych na zdrowie

Przemiana węglowodanów w organizmie ma wpływ na prawidłowy metabolizm oraz odpowiednią stabilizację parametrów biochemicznych w krwi. Spożywanie posiłków o niskim IG ma szereg prozdrowotnych właściwości. Należą do nich m.in.:

  • zmniejszenie stresu oksydacyjnego
  • zapobieganie otyłości oraz nadwagi
  • obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę oraz choroby sercowo-naczyniowe
  • regulacja poziomu cholesterolu (obniża „zły cholesterol”, z kolei podwyższa HDL, czyli „dobry cholesterol”)
  • zapobieganie wysokiej glikemii po spożyciu jedzenia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wprowadź swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj